Αφράτο, παραδοσιακό τσουρέκι φτιαγμένο με μεράκι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο GREENOLIA CLASSIC.
Υλικά
-
- 4 φλιτζάνια αλεύρι γ.ο.χ
- ⅔ του φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κ.σ. ξηρή μαγιά
- ½ κ.γ. αλάτι
- 4 μεγάλα αυγά
- ⅔ του φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο GREENOLIA CLASSIC
- ⅓ φλιτζάνι γάλα
- 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κρόκος αυγού για το άλλειμα
- 3 δάκρυα μαστίχα
- 2 κ.γ κοφτά μαχλέπι σε σκόνη
Προεραιτικά: Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
-
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μπολ ανάμειξης, χτυπάμε μαζί τα αυγά, το ελαιόλαδο, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Προσθέτουμε τα υγρά συστατικά στα στεγνά συστατικά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθεί η ζύμη.
- Αναποδογυρίζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
- Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη, τα πλάθουμε σε φυτίλια και έπειτα τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
- Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ένα λαδωμένο ταψί ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας χώρο μεταξύ τους. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει ξανά για άλλα 30 λεπτά.
- Αλείφουμε την κορυφή με τον κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε αν θέλουμε με αμύγδαλο φιλέ.
- Ψήνουμε τα τσουρέκια για 25 έως 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν πάνω σε σχάρα πριν τα σερβίρουμε.
Καλή όρεξη και χρόνια σας πολλά!